Sikeres félév a GRT versenyzői mögött

Az első félév eredményesen sikerült a Gender Racing Team minden versenyzője számára. Magyarország legismertebb formula autós csapatát a gyorsasági versenypályákon Michl Oliver, a hegyiversenyeken az örökös magyar bajnok Szász László, az olasz és az európai gokartpályákon Gender Tamás Junior, a hazai gokartpályákon és a közép-európai versenypályákon pedig Sziklay-Toldi Marcell erősítette, sikerrel. Az év közepe egyben a versenyszezon közepét is jelenti a Gender Racing Team számára. A csapat versenyzői sikerrel teljesítették a küzdelmeket a különböző kategóriákban és versenyhelyszíneken.

- Nagy öröm, hogy az idei versenyévadban visszatérthetünk, illetve nemzetközi szinten folytathatjuk a GRT alapvető sportutánpótlás neveléshez kapcsolódó küldetését az új F4-es projekttel. A korábbi Formula Renault-os korszakunkhoz hasonlóan a Forma4 jelenleg a legpreferáltabb utánpótlás nevelési kategória nemzetközi szinten is. Ehhez nagyon szerencsésen kapcsolódott a közelmúlttól már F4 CEZ Championship néven futó versenysorozat, melyben 2023-ban rajthoz állunk. A legújabb FIA által is jegyzett hivatalos Formula4-es versenysorozat nagyon nagyban növeli egyrészt a sorozatban elérhető eredmények, másrészt a sorozatban résztvevő csapatok sportszakmai értékét – hangsúlyozta Gender Tamás, hozzátéve, hogy nagyon komoly kihívás, hogy ebben a kategóriában olyan versenyzőkkel és olyan csapatokkal kell már felvennünk a versenyt minden téren, amelyek az olyan komoly F4-es bajnoki sorozatokban rendelkeznek akár több éves tapasztalattal is mint az angol, az olasz vagy a spanyol bajnokságok. A csapatfőnök ezért is nagyon büszke a csapat és Michl Oliver első féléves teljesítményére is, hiszen ebben a szakmailag rendkívül erős mezőnyben eddig remekül helyt álltak. Mindezt pedig egy nagyon megfontolt folyamatos építkezéssel, melynek már most nagyszerű részeredményekben mutatkoznak meg a hozadékai a pályán elért köridőkben és a bajnoki tabellán is. Jelenleg Oliver a negyedik helyen áll a bajnokságban és reménység szerint az idei első dobogós helyezésre sem kell már sokat várni.

Az első félév sikeresnek bizonyult az örökös magyar bajnok Szász László számára is, aki mindig magasra teszi a mércét a még jobb időeredmények elérése érdekében. Elmondta, hogy az autóval nem volt probléma, s ő még többet szeretne kihozni a versenygépéből, annak ellenére, hogy a mezőnyben sokszor erősebb típusok is jelen vannak. – Az elmúlt hónapokban olyan versenyhelyszíneken is versenyeztem, amelyek korábban ismeretlenek voltak számomra, de számomra sosem a helyezés, hanem az időeredmény az igazi visszajelzés – értékelt Szász László, aki Lengyelországban kifejezetten nehéz, esős versenyt tudhatott maga mögött, Szlovéniában pedig az útviszonyokkal gyűlt meg a baja, mint ahogyan versenyzőtársainak is. A következő versenyére Montenegroban kerül sor, Németországban pedig erős konkurencia várja a mezőnyben. Kiemelte, hogy kifejezetten készül az októberi Bongo HillClimb Monsters – Skradinra is erősen készül, hiszen a megmérettetéssel egykori versenyzőtársára emlékeznek, aki magyar versenyzőként horvát licensszel versenyzett. Ezután pedig az év végén két Tenerife-i verseny is vár rá.

Júniusban Dániában debütált új csapatában Gender Tamás Junior, aki szintén ebben a hónapban az olasz gokartbajnokság második fordulójában egykori csapatában is rajthoz állt, ismerős pályán, de új versenygéposztályban az olaszországi La Conca versenypályán. A belépők igen jól sikerültek. A Champions of the Future Euro Series idei harmadik fordulójában Rodby-ban ismerkedett versenykörülmények között Gender Tamás Junior és új csapata, a Forza Racing. A csapatban versenyzett korábban George Russell, a Mercedes 25 esztendős Forma-1-es pilótája, aki 2012-ben a csapattal történelmet írt a CIK-FIA gokart Európa-bajnokságon azzal, hogy a junior kategóriában ő lett az első pilóta, aki sikerrel megvédte címét. A Forza Racing akkoriban mutatkozott be a nemzetközi gokartos színtéren. Ebben a csapatban debütált most Gender Tamás Junior.

A magyar gokartos és a Forza Racing első közös versenyhétvégéje az összecsiszolódásról szólt, majd ezt az olasz gokartbajnokság második fordulója követte, ahol egykori csapatában állt rajthoz és először indult junior kategóriában a La Conca pályán. A pálya nem volt teljesen ismeretlen számára, igaz, hogy meg kellett szoknia a junior gokartot, de motiváltan várta a versenyeket. A Team Driver színeiben induló versenyző rögtön a hétvége első napján bizonyította, hogy az élmezőnyben a helye. - Remekül kezdődött számomra a hétvége, hiszen pénteken a vizes pályán nagyon jó volt a tempóm. Összességében pozitívan értékelem a hétvégét, mert végig tudtam hozni az élmezőny tempóját – mondta a HUMDA által támogatott Gender Tamás Junior, aki legközelebb az IAME-sorozat idei hatodik fordulójában állt rajthoz az olaszországi Franciacortán, már a Forza Racing színeiben. Ebben a géposztályban használt gokarttal először versenyzett, és nem csak a motor, hanem a Komet gumik is újdonságot jelentettek számára. Csapata és ő is azonban nagyon keményen dolgozott, hogy tempója jó legyen. Az időmérőn már a harmadik helyet tudta hozni Gender Tamás Junior, s minden egyes rajtnál másodikként tudott fordulni a versenyeken. Ezek biztató jelek a következő cremonai versenyre, azaz Champions of the Future Euro Series idei negyedik állomására nézve.

Sziklay-Toldi Marcell számára az idei év a kategóriaváltásról, a versenytechnikával való hatékony megismerkedésről szól. Jól sikerült az első néhány versenyhétvége a fiatal gokartos számára, aki előbb győzelemmel mutatkozott be Kecskeméten, majd a sokkal erősebb, több mint 30 fős mezőnyben a magyar értékelésben harmadik helyezéssel mutatkozott be. – Most a Morva Kupa cseh bajnoki futamára készülünk, amelyen a magyar, a szlovák és osztrák versenyzők mellett cseh és lengyel gokartosok is szerepelnek. igazán jó megmérettetésre számítok a gokartban a legerősebb kategóriának számító KZ kategóriában – mondta, hozzátéve, hogy elégedett, hiszen már a versenyszezon elején sikerült nemzetközi szinten is az erős középmezőny elejében végeznie, s tudja, hogy a fejlődés szempontjából is jó az irány.

Partnereink