Bűvös tizenegyes: A „magyar Hamilton”

Elgondolkodtató, hogy a jelenlegi versenyzés világában létezik e Lewis Hamilton egyeduralmához hasonló, féktelen dominancia.

A válasz egyértelmű igen, és még messzire sem kell mennünk érte...

Tizenegy versenyen, tizenegy pole pozíció és tizenegy győzelem, megspékelve egy pályacsúccsal, ami valószínű, még jó ideig az marad. Rónai Tamás, friss Formula Renault bajnokkal beszélgettünk:  

Tamás, mi jut eszedbe, ha azt mondom tizenegy?

A 2015-ös szezon mind a 11 időmérőjét behúztuk, sorozatosan pole-pozícióból vághattunk neki a versenyeknek, ezek szintén hihetetlenül sikerültek, hiszen mind a 11-en győzni tudtunk. Ez olyan érzéseket ébreszt bennem, amit nehezen lehet körülírni… A tudat, hogy teljesítettük a „tökéletes évet” egy olyan plusz motivációt ad, ami át fog segíteni a versenypályáktól távol, edzőteremben töltött napokon is. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire hálás vagyok a csapat minden tagjának, hiszen ez a siker nélkülük nem jöhetett volna létre!

Ezeket a számsorokat elemezve, akaratlanul is az jut az ember eszébe, te már kinőtted a magyar bajnokságot. Hogyan és hol tervezed, képzeled el a karriered további részét?

Az ember mindig tanul valamit az adott bajnokságban, ahol épp versenyez. Úgy érzem, most értem el arra a szintre, hogy nemzetközi porondon is be tudnék mutatkozni, de ehhez számtalan dolognak kell összeállnia, legfontosabb pedig a támogatói háttér. A csapat vezetőjével, Tóth Gender Tamással már régóta dolgozunk egy esetleges nemzetközi szerepvállaláson, mindketten a maximumot nyújtjuk azért, hogy ez létre jöhessen! Bármi történjen, boldog leszek, mert elmondhatjuk: mindent megtettünk az ügy érdekében. Egy dolog, úgy gondolom biztos: ha nemzetközi bajnokságban indulok a 2016-os szezonban, azt mindenképpen valamilyen formában a Gender Racing Team színeiben fogom tenni.

Nyilván az eredményeid nem a véletlennek köszönhetőek, a címvédésed egy tudatos és tervezett építkezés jól sikerült állomása…

Köszönhetően az egylet minden tagjának, olyan szezont tudtunk zárni, amiről év elején még csak álmodoztam. Fontos kiemelni, mivel technikai sportról beszélünk, a hibák lehetősége mindig jelen van. De a profi háttérnek köszönhetően végig remekül felkészített autóval versenyezhettem, így a kiesések messziről elkerültek, amiért nagyon hálás vagyok a fiúknak!

Gyakran a kiköpött open wheel (nyitott kerekes) pilóta jelzővel illetnek téged, ami valljuk meg, sem külalakban, sem mentálisan nem áll távol a realitástól. Mindig is ez az iránya vonzott a versenyzésnek?

Kis koromban, mikor belecsöppentem ebbe a világba, már az első gokarttal megtett méterek után az lebegett a szemem előtt, hogy egy nap majd sikeres formula autó versenyző lehetek. Édesapámmal innentől tudatosan arra készültünk, hogy nyitott kerekes autóban fogok versenyezni, így sosem fordult meg a fejemben nyitni a kasztnis szériák felé. Mikor 200 km/h felett száguldasz és csak a sisakrostély választ el a külvilágtól, semmivel sem pótolható érzés. Az irányom mindenképpen ez, nem is tudnám elképzelni magam másban.    

Időről időre feltűnsz a GP2/GP3 Series és WSR-paddockban, valamelyik résztvevő csapat vendégeként. Célzott, avagy baráti látogatások ezek?

Évről évre számos új versenyzővel, mérnökkel, csapatfőnökkel ismerkedem meg ezekben a sorozatokban, akikkel baráti viszonyba is kerülök. Rengeteget tudok tanulni tőlük, ez is a célja e futamokra való kilátogatásoknak. Az sem titok, hogy bármikor szívesen látnának valamely gárda színeiben versenyezni, legyen szó GP3-ról vagy a World Series by Renault 3.5 vagy 2.0 osztályról, de ugyanígy megemlíthetném az Asia Cupot is, ahol évekkel ezelőtt teszteltem. De egyelőre a Gender Racing Team lehetőségeiből szeretném kihozni a maximumot, a végcélt, ami szerintem közösen is elérhető!

Mikor láthatunk téged a pályán is az F1 előszobájában?

Folyamatosan dolgozunk érte… A jövő évet készítjük elő, amit szeretnénk egy nemzetközi sorozatban végigversenyezni. Jelenleg kis pihenőt tartok, hiszen igen intenzív éven vagyunk túl, de jövő héttől már maximálisan a 2016-os szezonra koncentrálok. Tóth Gender Tamás személyében jó kezekbe kerültem, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy mindent ki fog hozni a lehetőségeiből és tudom, ha valamit elhatározunk, akkor addig nem nyugszunk, amíg meg nem teremtjük. Hálával tartozom, hogy egy ilyen emberrel hozott össze a sors: Ő a csapatfőnököm, menedzserem és az egyik legjobb barátom is!

Végül hadd ragadjam meg az alkalmat, megköszönni a szüleimnek, a támogatóimnak, a csapatnak és a szerelőimnek azt, hogy bizalmat szavaztak nekem, és remélem, nagyon sokat lesz még lehetőségünk együtt dolgozni. Külön köszönet Eszenyi Lászlónak, aki a csapattársamként segítette a beilleszkedésem és az autóval való összeszokásom, bátran mondhatom, az egyik legeredményesebb magyar versenyző mentoráltja lehetek!  

Partnereink